Consumentenorganisatie bevoegd voor massaschades en individuele claims met een sociale en financiële impact.  
   

Distributietarieven

Het grondwettelijk hof heeft in een arrest van 31 mei 2011 (arrest 97/2011, rolnummer 4969) een bekrachtigingswet van 2009 vernietigt die de invoering van een meerjarentarief van energiedistributie mogelijk maakt. Het bepalen van energieprijzen is een bevoegdheid van de CREG en niet van minister Magnette volgens dit hof.

Hierdoor kunnen de consumenten de betaalde bedragen terugvorderen omdat de wet die dit regelde niet meer bestaat.

Concreet wil dit zeggen dat een doorsnee gemiddeld gezin ongeveer 500 euro per jaar kan terugvorderen voor het gebruik van de distributiekanalen. Het gaat over de periode 2009-2010-2011 en volgende maanden en jaren tot er een nieuwe wet is.

Hendrik Boonen zal een vordering instellen bij de bevoegde vrederechter van zijn woonplaats Deurne. De dagvaarding zal in de loop van de week van 13 juni 2011 ingediend worden. Kort daarna zal de zaak gepleit worden. Bij een positief resultaat zal dit vonnis kunnen gebruikt worden voor ALLE gebruikers van gas en elektriciteit.

Dolor legt een bom onder de energiedistributie. Op dit ogenblik is het opeisen van de distributietarieven onwettig. Deze tarieven bedragen tot 40% van Uw energiefactuur. Er kan een nieuwe wet komen die door de federale regering dient opgesteld te worden. Maar vermits wij een regering in lopende zaken hebben, is het vrij onwaarschijnlijk dat er snel een nieuwe wet komt. Hoe dan ook, kan deze wet nooit met terugwerkende kracht bedragen opvragen.

Dolor wil iedereen verder helpen in deze procedure. Zonder de inzet van Hendrik Boonen zou dit helemaal geen medianieuws worden en zou alles bij het oude blijven. Dolor hoopt dat ook dat vele tienduizenden gezinnen zullen deelnemen. Ondertussen stromen de aanmeldingen binnen en hebben vele duizenden consumenten al gereageerd.

Het volstaat in de eerste fase van een mail te sturen naar info@dolorvzw.be met de vermelding: actie distributietarieven. Men kan ook het contactformulier invullen op de website.

Iedereen krijgt dan ook de nieuwsbrieven aan met de procedure en de te volgen stappen.

Uiteraard kan men ook voor meer informatie terecht op 0475/ 62 69 61 (Hendrik Boonen) of op 03/239.36.04 (secretariaat Dolor).

(redactie 10 juni 2011)

Dossier Groep ARCO

Dossier Onwettige Belastingen

Dossier Dexia

Terugvordering Electrabel

Dossier Distributietarieven

Dossier Eandis/Infrax

Dossier Kobelco

Dossier Full Immo

Dossier Citibank

Dossier asbest

Dossier Vioxx

Dossier Fortis

Dossier Spaar Select

Dossier Lernaut & Hauspie

Dossier Worldcom

Dossier Recht Op Wonen

Dossier Bagage Zaventem